Skip to content

WilWeg-ambassadeurs startklaar voor buitenlandpromotie mbo

Elf mbo-studenten hebben op vrijdag 24 februari officieel hun WilWeg-ambassadeurschap afgetrapt. De WilWeg-ambassadeurs zijn tijdens hun opleiding voor een langere periode in het buitenland geweest. Door hun grensoverschrijdende ervaringen te delen met hun medestudenten hopen zij hun schoolgenoten te inspireren om ook naar het buitenland te gaan.

5,8% van de mbo-studenten doen tijdens hun studie een buitenlandervaring op. Die groep kan best een beetje groter. Helemaal als je het vergelijkt met het hoger onderwijs, waar 24% die na afstuderen een buitenlandervaring op zak heeft.

Buitenlandervaring voor iedereen

‘Veel mbo-studenten gaan niet naar het buitenland, simpelweg omdat ze niet weten dat het een optie is. Daarnaast worden mbo-studenten weinig gestimuleerd door docenten. Zonde want juist in het beroepsonderwijs is een buitenlandervaring mega waardevol,’ aldus JOB bestuurslid Roosmarijn Dam. “Het is niet alleen dat de arbeidsmarkt steeds internationaler wordt in de globaliserende samenleving is een buitenlandervaring onmisbaar, juist ook voor mbo-studenten”, aldus mede initiatiefnemer Tibbe van den Nieuwenhuijzen, jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken vanuit de nationale jeugdraad.

Buitenlandpromotie

De WilWeg-ambassadeurs willen dat meer mbo-studenten kiezen voor een stage in het buitenland. Ze delen daarvoor hun eigen ervaringen met medestudenten en docenten. “We zien al dat het een groot succes is in het hoger onderwijs. We zijn blij dat we dit initiatief nu verder kunnen uitrollen naar het mbo.” Zegt Daniëlle Vogelaar van EP-Nuffic. Naast de promotie brengen zij de belemmeringen om naar het buitenland te gaan in kaart en werken we in overleg met de scholen aan oplossingen

Initiatief

Het WilWeg-ambassadeurschap is een initiatief van EP-Nuffic, Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB), en Jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken Tibbe van den Nieuwenhuijzen. Het Wilweg Ambassadeursprogramma op het mbo is een pilot. Bij succes willen we dit in schooljaar 2017/2018 groot uitrollen.

 De deelnemende scholen zijn het Nova College, ROC West-Brabant, het Deltion College het ROC Mondriaan en Da Vinci College.

Back To Top