Skip to content

Zwartboek aangeboden aan de Tweede Kamer

Binnen het mbo-onderwijs wordt onder dwang geld geïnd van studenten. Scholen hebben lak aan de wet en de regels over schoolkosten. Op deze manier innen scholen miljoenen euro’s extra. Om deze wantoestanden aan het licht te brengen heeft de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) vanmiddag een ‘Zwartboek Schoolkosten’ aangeboden aan de onderwijscommissie van de Tweede Kamer.

Deze extra ‘verplichte’ kosten kunnen in de honderden en soms zelfs duizenden euro’s lopen. Deze kosten worden desnoods onder dwang van deurwaarders geïnd. Op dit moment spelen er twee rechtszaken. Dit is opmerkelijk omdat het scholen wettelijk niet toegestaan is extra verplichte kosten in rekening te brengen. De kosten betreffen vaak zaken die de scholen zelf behoren te betalen. Te denken valt aan bijvoorbeeld examenkosten, lessen, administratiekosten en diplomering.

“Vorig jaar heeft JOB meer dan 100 klachten binnengekregen van 40 verschillende instellingen. De omvang van deze praktijk is enorm. JOB roept het ministerie op hier iets aan te doen,” aldus Preston Henshuijs, de voorzitter van JOB. Elf jaar geleden heeft JOB al een vergelijkbaar zwartboek aangeboden. Destijds is beloofd dat de onderwijsinspectie streng zou gaan controleren. “De onderwijsinspectie geeft geen prioriteit aan schoolkosten. Ze hebben nog nooit een sanctie opgelegd. De scholen komen er mee weg. Als wij een school aanspreken passen ze het beleid aan voor die ene student ”, aldus Preston Henshuijs.



Ook Kelly van ROC Zadkine is boos omdat zij 200 euro aan extra kosten moet betalen. De school heeft duidelijk gemaakt dat ze haar diploma niet kan halen als ze niet betaalt voor de stagebezoeken, de schoolpas, de diplomering, de aansprakelijkheidsverzekering, telefoonkosten, administratiekosten e.d. Op de website bij ‘Van Dijk’ kan ze alleen haar boeken bestellen als ze aankruist dat ze de extra kosten betaalt.

Met het zwartboek wil JOB duidelijk maken wat de problemen zijn. “Wij hopen dat er nu eindelijk een duurzame oplossing komt. Dat onterecht geïnd geld wordt terugbetaald aan de student en de onderwijsinspectie eens serieus gaat controleren,” aldus JOB.

Back To Top