Skip to content

Problemen rondom je toelating? Laat het ons weten!

Als je je voor 1 april 2023 aanmeldt, heb je recht op toelating tot de opleiding. De school kan je wel een negatief advies geven, maar daar hoef je niet naar te luisteren! Laat het ons weten als het bij jou mis gaat.

Heb je een klacht over je school, opleiding of examen?

JOB staat voor je klaar!

Zoek in veelgestelde vragen

Studentenraad

Bij de studentenraad van jouw school kun je terecht met jouw mening en ideeën over het onderwijs. Loop je bijvoorbeeld tegen een probleem aan waar heel veel studenten tegenaan lopen? Je kunt dit melden bij de studentenraad en zij gaan voor jou in gesprek met de directie van de school, zodat zij gaan zoeken naar oplossingen.

Check voor regels waar jouw zich aan moet houden in het servicedocument (zie link onderaan)!

Als studentenraad heb je verschillende rechten. Deze zijn vastgelegd in de wet.

Instemmingsrecht

Het College van Bestuur mag over  bepaalde onderwerpen geen beslissing nemen zonder dat de studentenraad hiermee instemt. De studentenraad moet bijvoorbeeld instemmen over het model van onderwijsovereenkomst (OOK) en praktijkovereenkomst (POK), hoofdlijnen van de jaarlijkse begroting en de vrijwillige bijdrage.

Adviesrecht

Het College van Bestuur mag soms pas een beslissing nemen als de studentenraad advies gegeven heeft. Het gaat dan vooral over onderwerpen die directe gevolgen hebben voor de studenten. Bijvoorbeeld: stopzetten van een opleiding en beleid dat te maken heeft met intake- en assessmentprocedures.

Initiatiefrecht

Als studentenraad kan je ook zelf voorstellen doen aan het College van Bestuur.

Informatierecht

De studentenraad heeft het recht om stukken die in moeilijke taal is geschreven, uitgelegd te krijgen.

Medezeggenschap betekent: meebeslissen met ‘de leiding’ van je school. Dat houdt in dat de mensen die de regels bedenken, luisteren naar jouw mening. Je mag meedenken en beslissen over nieuwe regels en activiteiten en bekijken of de bestaande regels wel goed worden uitgevoerd. Op deze manier kan het bestuur van jouw school of opleiding rekening houden met de wensen van de studenten. Om medezeggenschap te hebben moet je in de studentenraad zitten.

Iedere school is verplicht om een centrale studentenraad te hebben. De studentenraad is een groep studenten die meepraat over wat er speelt op school. Iedere student kan zich hiervoor aanmelden. De belangrijkste taken van de studentenraad zijn: advies geven aan de school wanneer het gaat om zaken die gevolgen hebben voor de student, instemmen (en mening geven) op het beleid en de begroting van jouw school en het praten met studenten over wat zij belangrijk vinden binnen school. Veel studentenraden organiseren ook evenementen.

Centrale studentenraad

De centrale studentenraad heeft contact met het CvB. De centrale studentenraad wordt betrokken bij onderwerpen die voor de hele school van belang zijn. Zij geven vervolgens hun mening over de plannen én zij laten weten wat de studenten van hun school belangrijk vinden.

Deelraden

Als een onderwijsinstelling te groot is voor studentenraad of op meerdere locaties zit, kunnen deelraden worden opgericht. Deze deelraden overleggen dan met de centrale studentenraad. Het voordeel is dat de deelraden beter weten wat er op hun opleiding, sector, domein of locatie gebeurt en kunnen daardoor de centrale studentenraad goed informeren.

Klassenvertegenwoordigers

Om echt een goed beeld te krijgen van wat er binnen opleidingen speelt, kan een school beslissen om ook met klassenvertegenwoordigers te werken. Zij geven aan de studentenraad door wat er binnen hun klas speelt en wat zij vinden dat beter kan. Ook doen zij de terugkoppeling naar hun klasgenoten: wat is er met hun mening gedaan? En waarom is dat zo besloten?

Staat je vraag er niet bij?

Laat het ons weten! Wij proberen je vraag te beantwoorden of je bij een klacht te voorzien van een advies.

PS. JOB MBO is dé landelijke jongerenorganisatie die mbo-studenten een stem geeft in het onderwijs. Jouw verhaal is voor ons een belangrijk signaal. Hierdoor zorgen wij dat jouw onderwijs nog beter wordt!

Dien je vraag of klacht in
Back To Top