Skip to content

Problemen rondom je toelating? Laat het ons weten!

Als je je voor 1 april 2023 aanmeldt, heb je recht op toelating tot de opleiding. De school kan je wel een negatief advies geven, maar daar hoef je niet naar te luisteren! Laat het ons weten als het bij jou mis gaat.

Heb je een klacht over je school, opleiding of examen?

JOB staat voor je klaar!

Zoek in veelgestelde vragen

Overgaan

Als je je voor 1 april hebt ingeschreven (en dus toelatingsrecht hebt) mag dit niet! Op basis van een negatief BSA kan een advies wel worden gegeven, maar is het altijd aan de student om hiermee in te stemmen.

Kijk ook altijd in de OER (onderwijs- en examenregeling) of in het studentenstatuut of er regels zijn opgenomen hierover.

Stap 1: Vraag zwart op wit wat de reden is dat je blijft zitten;

Stap 2: Kijk in het Onderwijs en examenreglement (OER) of de school volgens de regels handelt of juist haar eigen regels overtreedt;

Stap 3: Maak een afspraak met je opleidingsmanager en leg uit waarom je het niet met de beslissing van de school eens bent. Let op! Je houding is heel belangrijk, als je aan de opleidingsmanager laat zien dat je heel gemotiveerd bent om door te gaan zal deze vaker toegeven.

Stap 4
: Ben je er met de opleidingsmanager niet uitgekomen? Schrijf dan een brief aan de examencommissie. Leg in deze brief duidelijk uit waarom jij vindt dat je over mag gaan. Verzamel zoveel mogelijk bewijsmateriaal (Onderwijs en examenreglement (OER), cijfers, reden van de school om je het jaar over te laten doen etc.)

Let op! De examencommissie vergadert meestal maar één keer per maand. Het kan dus zijn dat je op de beslissing over jouw zaak moet wachten. Vraag een bevestigingsemail aan de examencommissie dat ze met jouw zaak bezig zijn. Laat deze zien aan de opleidingsmanager en spreek af dat je de lessen mag blijven volgen totdat jouw zaak rond is. Anders loop je een achterstand op.

Er is sprake van twijfel als je cijfers net niet goed genoeg zijn. Let op! Als je cijfers dus wel net genoeg zijn is er geen twijfel en mag je gewoon over.

Als er wel twijfel is gaan de docenten tijdens speciale vergaderingen bepalen of je wel of niet over mag. Hierbij letten ze vaak op je gedrag, je motivatie, of het verbeterd is of juist verslechterd, etc. Tijdens dergelijke vergaderingen bepalen de docenten uiteindelijk of je moet blijven zitten of onder bepaalde voorwaarden door mag naar het volgende studiejaar.

Dit wordt bepaald door je cijfers en resultaten. In je onderwijs- en examenregeling (OER) staat precies beschreven wat voor resultaten je in welk jaar moet halen om over te gaan naar het volgende studiejaar.

Staat je vraag er niet bij?

Laat het ons weten! Wij proberen je vraag te beantwoorden of je bij een klacht te voorzien van een advies.

PS. JOB MBO is dé landelijke jongerenorganisatie die mbo-studenten een stem geeft in het onderwijs. Jouw verhaal is voor ons een belangrijk signaal. Hierdoor zorgen wij dat jouw onderwijs nog beter wordt!

Dien je vraag of klacht in
Back To Top