Als je je voor 1 april aanmeldt, heb je recht op toelating tot de opleiding. De school kan je wel een negatief advies geven, maar daar hoef je niet naar te luisteren! Laat het ons weten als het bij jou mis gaat.
Uitschrijving
Over het algemeen mag een school een opleiding niet halverwege stopzetten. Als een school een opleiding toch wil stopzetten, kan dat door:
- geen nieuwe deelnemers toe te laten;
- de huidige studenten een goed alternatief te bieden (bijvoorbeeld een verwante studie).
Heb jij hiermee te maken en wil je ons advies? Neem gerust contact met ons op!
Een opleiding kan worden beëindigd vanwege overmacht. De school moet in zo’n geval wel kunnen aantonen waarom zij niet langer in staat zijn de opleiding(en) aan te bieden. Ook bij overmacht heeft de school nog wel inspanningsverplichtingen om jou zo goed mogelijk door te laten stromen naar een verwante opleiding binnen de school of daarbuiten. Wanneer een school overmacht als reden geeft, moet de school deze reden specificeren. Als de school helemaal geen reden geeft of de reden van overmacht niet specificeert, laat het ons weten!
Als je begint aan een mbo-opleiding, krijg je in het eerste jaar een bindend studieadvies (BSA). Dit is een advies om door te gaan of te stoppen met de opleiding. Als het advies negatief is, moet je met de opleiding stoppen. Zo’n negatief advies mag nooit uit het niets komen, je moet hier dus al eerder informatie over krijgen en ook informatie over wat je kunt doen om hier een positief advies van te maken.
Uitschrijving kan verschillende redenen hebben. De reden is meestal dat de student zijn/haar diploma heeft gehaald, maar het kan ook zijn dat de inschrijving voor die tijd wordt beëindigd op initiatief van de school of student. Als je wordt uitgeschreven of je jezelf uitschrijft, vergeet dan niet ook je studiefinanciering en je OV-kaart stop te zetten. Let op! Als je reist met je ov-kaart terwijl je er eigenlijk geen recht op hebt, kun je een boete krijgen, check hier zo dat zit.
Als je je diploma behaald hebt wordt je uitgeschreven bij je school. Je kan recht hebben op een gedeeltelijke teruggave van het les- of cursusgeld, afhankelijk van de datum waarop je bent afgestudeerd. Klik hier voor de voorwaarden.
Let op! Nadat je bent afgestudeerd moet je zelf je studiefinanciering en OV-jaarkaart stopzetten. De studiefinanciering zet je stop via DUO. Je studentenreisproduct zet je stop via een ophaalautomaat van het ov. Lees hier hoe je dit kunt doen. Anders kan je flinke boetes krijgen.
Een mbo-student kan zich, mits 18 jaar of ouder of in het bezit van een havo of mbo-2 diploma, te allen tijde zelf uitschrijven. Vergeet dan niet je studiefinanciering en je ov-kaart stop te zetten. Lees hier meer tips om boetes te voorkomen na je uitschrijving.
Wanneer je onder de 23 bent en je hebt nog geen startkwalificatie (minimaal een havo of mbo- 2 opleiding) behaald, dan ben je eigenlijk nog een voortijdige schoolverlater. In dat geval kun je hulp krijgen vanuit de Gemeente waar je woont om onderwijs te vinden dat bij jou past.
Ben je jonger dan 18 jaar en heb je geen startkwalificatie (havo of mbo-2 diploma) behaald, dan val je onder de leerplichtwet. Een school mag je dan niet meteen uitschrijven, ook al staat de school in zijn recht. De school moet acht weken lang helpen bij het zoeken naar een nieuwe school. Tijdens die acht weken heeft de mbo-student het recht om op de oude school de lessen te blijven volgen.
Vaak zijn mbo-studenten het niet eens met de redenen die de school aanvoert om hen uit te schrijven. School moet jou informeren over wat de redenen zijn om jou uit te schrijven. Wanneer de opgegeven redenen van de school niet overeenkomen met redenen die in het Studentenstatuut beschreven staan, is het belangrijk dat je bezwaar maakt. Teken dus niet voor je uitschrijving als je het oneens bent en zorg dat je bezwaar maakt. In de brief over jouw uitschrijving staat hoe je bezwaar kan maken tegen de uitschrijving. Vaak moet dit via het klachtenmeldpunt op jouw school. Heb je hulp nodig? Neem contact met ons op!
De school kan om verschillende redenen besluiten om een student van een opleiding uit te schrijven (ofwel te verwijderen). Maar als de school dat doet, moet de school zich wel aan een aantal landelijke regels houden. De volgende regels horen in het Studentenstatuut te staan:
- Er moet in het Studentenstatuut staan om welke redenen en op welke manier de school een mbo-student van school mag sturen.
- Er moet in het Studentenstatuut staan wat je kan doen als je het niet eens bent met het besluit van de school.
Het Studentenstatuut is per school beschreven en kun je vinden op de website van jouw school.
Staat je vraag er niet bij?
Laat het ons weten! Wij proberen je vraag te beantwoorden of je bij een klacht te voorzien van een advies.
PS. JOBmbo is dé landelijke jongerenorganisatie die mbo-studenten een stem geeft in het onderwijs. Jouw verhaal is voor ons een belangrijk signaal. Hierdoor zorgen wij dat jouw onderwijs nog beter wordt!