Skip to content

Problemen rondom je toelating? Laat het ons weten!

Als je je voor 1 april 2023 aanmeldt, heb je recht op toelating tot de opleiding. De school kan je wel een negatief advies geven, maar daar hoef je niet naar te luisteren! Laat het ons weten als het bij jou mis gaat.

Heb je een klacht over je school, opleiding of examen?

JOB staat voor je klaar!

Zoek in veelgestelde vragen

Naar het buitenland

Voor meer informatie over studeren/stage lopen in het buitenland, kijk op www.nuffic.nl !

Wil je liever je opleiding in het Engels doen? Nuffic heeft een lijstje met tweetalige opleidingen.

https://www.nuffic.nl/onderwerpen/tweetalig-onderwijs/overzicht-tweetalige-mbo-opleidingen

Ook op je eigen school kan je internationale ervaring opdoen. Zo heb je bijvoorbeeld:

Keuzedelen

Er zijn verschillende keuzedelen die over internationalisering gaan, zoals  ‘Werken in het buitenland’ en Keuzedeel Internationaal I. Ook talen als Duits en Frans kunnen via de keuzedelen worden bijgespijkerd.

 

Internationalisation at home

Sommige scholen werken met Internationalisation @ home. Op verschillende manieren doe je internationale vaardigheden op die handig zijn in je toekomstig werk. Zo oriënteer je je op een internationaal georiënteerde arbeidsmarkt en ontwikkel je interculturele competenties en persoonlijke ontwikkeling.

eTwinning

eTwinning is een online community voor scholen in ruim 40 Europese landen. Docenten en leerlingen kunnen via eTwinning samenwerken met Europese collega’s en leerlingen. Zo werk je aan je interculturele competenties.

Meer informatie vindt je op de website van Nuffic.https://www.nuffic.nl/onderwerpen/etwinning

Bron ?

https://www.nuffic.nl/onderwerpen/etwinning

In het buitenland stage lopen vraagt iets meer voorbereiding dan in Nederland stage lopen. Je moet bijvoorbeeld denken aan:

  • Het regelen van een stageplek. Is het een erkende leerplek?
  • Ondertekenen van de stageovereenkomst
  • Verzekeringenafsluiten
  • Heb je een visum of werkvergunning nodig?
  • Woonruimtezoeken
  • Uitschrijven bij de gemeente

Alle informatie vindt je ook op www.wilwegwijzer.nl en www.wilweg.nl. Sommige scholen hebben een International Office of een beleidsmedewerker internationalisering. Je mentor kan je hier meer over vertellen. Ook je stagecoördinator en bpv- coördinator heeft vaak informatie over stage lopen in het buitenland.

Ga je stage lopen binnen Europa? Dan kan je via het programma Erasmus+ een beurs aanvragen. Meer informatie? Ga naar je docent, je bpv-coördinator of het stagebureau van je school.

Op de website van WilWeg vindt je verschillende beurzen die je aan kan vragen als je naar het buitenland gaat.

Krijg je een vergoeding voor het stage lopen in het buitenland? Zo ja: let erop dat je dan misschien belasting over dit bedrag moet betalen.

Check ook bij DUO of je recht op studiefinanciering hebt en of je een OV-vergoeding kunt krijgen. Soms kan je je thuiswonende beurs omzetten naar een uitwonende beurs. Ook dit vind je bij DUO.

Als je besluit om stage te lopen in het buitenland, kunnen we het ons voorstellen dat je nog veel vragen hebt. Al deze vragen en ervaringen van studenten die al in het buitenland zijn geweest, kan je stellen aan de WIlWeg ambassadeurs. Zij zijn ook bereikbaar op facebook en instagram.

Ben je in het buitenland geweest en wil je jouw ervaringen delen met andere studenten? Geef je op als WilWeg ambassadeur! Als ambassadeur sta je op beurzen en spreek je met de pers over jouw ervaring. Op de website zie je hoe je dat wordt!

Wil je stage lopen of studeren in het buitenland, dan zijn er verschillende websites met informatie:

 

Sommige scholen hebben een International Office of een beleidsmedewerker internationalisering. Je mentor kan je hier meer over vertellen. Ook je stagecoördinator en bpv- coördinator heeft vaak informatie over stage lopen in het buitenland.

Staat je vraag er niet bij?

Laat het ons weten! Wij proberen je vraag te beantwoorden of je bij een klacht te voorzien van een advies.

PS. JOB MBO is dé landelijke jongerenorganisatie die mbo-studenten een stem geeft in het onderwijs. Jouw verhaal is voor ons een belangrijk signaal. Hierdoor zorgen wij dat jouw onderwijs nog beter wordt!

Dien je vraag of klacht in
Back To Top